Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ

         Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης,
         Σέβομαι απολύτως το δικαίωμα στην θρησκευτική ελευθερία που μπορεί να έχει ένας μαθητής αλλά και ένας δάσκαλος ή καθηγητής και που ποικίλει βέβαια ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε σχολείου και την διαπολιτισμική σύνθεση της περιοχής.
        Εκκλησιασμός!
        Μια λέξη που «σκανδαλίζει» εκπαιδευτικούς ξένους προς τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας.
         Με περισσή αγάπη απευθύνομαι προς τους Εκπαιδευτικούς - ιδιαιτέρως της ενορίας μου - που έχουν την ευθύνη να παιδαγωγούν τα παιδιά μας, και να τους πω ότι θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί στην μετάδοση της γνώσης είτε αυτό έχει να κάνει με την επιστήμη που διδάσκουν, είτε αυτή αφορά συζητήσεις σε θέματα που αφορούν τα παιδιά μας.
         Δεν θα πρέπει να υπερισχύει το προσωπικό «πιστεύω» του εκπαιδευτικού, αλλά θα πρέπει να προσφέρει γνώσεις και εμπειρίες που θα βοηθήσουν τον μαθητή να επιλέξει αυτό που πραγματικά τον ικανοποιεί ψυχικά και πνευματικά.
         Το σχολείο δεν θα πρέπει να αποτελεί χώρο στείρας γνώσης –«μασημένης τροφής», αλλά χώρο έρευνας, όπου θα οξύνει τον νου των παιδιών μας και θα τα παραδίδει υγιή και σκεπτόμενους πολίτες στην κοινωνία.
         Θεωρώ αγαπητοί μου καθηγητές ότι,
         έχετε την ηθική υποχρέωση –στα πλαίσια πάντα των Νόμων και των Αποφάσεων που διέπουν την Εκπαιδευτική Κοινότητα - να διατηρείτε τις ισορροπίες και να αποδίδετε « τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ!»
Σας ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου