Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΚΕΨΕΙΣ με την ευκαιρία της ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς




Αγαπητά μου παιδιά,

            Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει σήμερα με την ευλογία της Εκκλησίας μας, μια χρονιά γεμάτη με πολλές προσδοκίες, όνειρα και ελπίδα, τόσο για εσάς, όσο και για τους καθηγητές σας, αλλά και για τους γονείς σας. Ελπίδες, όνειρα και προσδοκίες, που ο καθένας βιώνει από την ξεχωριστή θέση που κατέχει, είτε ως μαθητής, είτε ως καθηγητής, είτε ως γονιός.

            Για να πραγματοποιηθούν όμως οι ελπίδες και οι προσδοκίες που καθένας έχει, πρέπει να δώσετε σκληρό αγώνα, να κοπιάσετε, προκειμένου να απολαύσετε στο τέλος του «αγώνας σας»,  τις επιτυχίες σας.

            Το σχολείο παιδιά μου είναι ο ιερός χώρος  των ευκαιριών για την απόκτηση των γνώσεων και δεξιοτήτων, για  την ανάπτυξη της προσωπικότητάς σας και για την καλλιέργεια του πνεύματός σας.

       Όπως όλοι γνωρίζουμε, στο σχολικό περιβάλλον, όπου ζουν και δρουν πολλοί άνθρωποι, μαθαίνουμε να αποδίδουμε σεβασμό, να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου, εάν βέβαια θέλουμε να υπάρξει πρόοδος.  Έτσι,  ο σεβασμός των δικαιωμάτων καθώς και η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου – που αποκτήθηκαν με κόπους και θυσίες των προηγούμενων γενεών -  πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα.

Μέσα λοιπόν στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας – όπως είναι η κοινωνία του σχολικού περιβάλλοντος – αλλά ευρύτερα  και της ενωμένης Ευρώπης στην οποία καλείστε να ζήσετε, πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξετε την ταυτότητά σας και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου σας, δηλαδή να μην ξεχάσατε τρία βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν κάθε λαό: την Ιστορία,  την Πίστη (θρησκεία) και τις  Παραδόσεις (ήθη και έθιμα).

Πρέπει παιδιά μου, να κλείσετε τα αυτιά σας στην νέα τάξη πραγμάτων, τους αναθεωρητές, που αλλοιώνουν και παραχαράσσουν  και που ζητούν επίμονα και από θέση ισχύος,  να διαγράψουμε την ιστορία του τόπου μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, τα όσια και τα ιερά μας.

       Με πολλή αγάπη θα ήθελα να απευθυνθώ και προς τους αγαπητούς καθηγητές, σεβόμενος  την ιδεολογία του καθενός ξεχωριστά, και να τους παρακαλέσω, να αντιδράσουν δυναμικά, στην επικείμενη  εισαγωγή της νέας τάξης πραγμάτων που προωθείται από ορισμένους  «αναθεωρητές και ανιστόρητους», και να αγωνιστούν δυναμικά ενάντια στην κατάργηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
         Να παλέψετε αγαπητοί μου, δυναμικά, όπως ακριβώς παλεύετε – και δικαίως πράττετε – σε κάθε περίπτωση που τα κεκτημένα σας, αυτά που με θυσίες ετών κατοχυρώθηκαν, και σήμερα καταπατώνται.   
        Γυρίζοντας τέλος σε σας παιδιά μου, σας μεταφέρω την προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας που λέει:

      « Αγαπήστε την μάθηση και την γνώση. Βάλλετε γερά θεμέλια στη ζωή σας. Αγαπήστε αυτό τον τόπο και να είσθε βέβαιοι ότι θα κερδίσετε μάχες δύσκολες και μεγάλες και θα αναδειχθείτε νικητές.»

            Και μη ξεχνάτε παιδιά μου,  ότι οι αρετές είναι εκείνες που κάνουν τον άνθρωπο να μοιάζει με τον Θεό, γι΄ αυτό και όσο ο άνθρωπος προοδεύει στην αρετή τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει και πλησιάζει τον Θεό.

            Από καρδιάς σας εύχομαι να έχετε μια καλή, δυναμική, ευλογημένη και καρποφόρα σχολική χρονιά, γεμάτη χαρά, πρόοδο και προπάντων υγεία.



π. Σωτήριος Μανωλόπουλος
  πρωτοπρεσβύτερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου